View More

#greekrap challenge και στο βάθος Δεύτερος Τόμος

Ή αλλιώς, πώς ένα rap challenge που ξεκίνησε πριν 9 μέρες στο Facebook από τον Χαρμάνη, (μάλλον) καταλήγει στη δισκογραφική επιστροφή των Ζωντανών Νεκρών...

Τάσος Μαγιόπουλος
Τάσος Μαγιόπουλος
Το ημερολόγιο έδειχνε Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου όταν στο Facebook αναρτήθηκε από τον Χαρμάνη, μέλος των Ζωντανών Νεκρών, το παρακάτω βίντεο. To concept απλό: «φτύνω» ένα δεκαεξάμπαρο και προκαλώ δυο άλλους MCs να κάνουν το ίδιο και να συνεχίσουν την αλυσίδα αναλόγως.
 
 
Αλλά προτού προχωρήσουμε περαιτέρω, κάποιες διευκρινήσεις για όσους χάθηκαν στη μετάφραση: όπου «φτύνω» αντικαταστήστε με το ρήμα «ραπάρω»· όσο για το δεκαεξάμπαρο, αναφέρεται στα περίφημα 16 bars, τη συνηθισμένη δηλαδή διάρκεια ενός κουπλέ στα χιπ χοπ κομμάτια. Οι μπάρες είναι ένας τρόπος να χωρίζεται το κουπλέ σε μικρότερες ενότητες, συνήθως προτάσεις οι οποίες κάνουν ρίμα στο τέλος τους είτε συνεχόμενα, είτε ανά δύο κάθε φορά. Ο δε μαγικός αριθμός 16 προέκυψε στα πρώιμα στάδια του χιπ χοπ, όταν τα labels προσπαθούσαν να βρουν την ιδανική αναλογία μεταξύ των δύο ρεφρεν ενός κομματιού και το χρονικό μήκος στο οποίο θα προλάβαινε ο εκάστοτε MC να πει εκείνα που ήθελε, χωρίς όμως ν' αργήσει και πολύ να εμφανιστεί το ρεφρέν, ώστε να εξασφαλιστεί και το ραφιοφωνικό airplay. Τέτοιες βέβαια παράμετροι δεν είναι πια τόσο σημαντικές τη σήμερον ημέρα του διαδικτύου, το συγκεκριμένο πάντως format έγινε κατεστημένο με το πέρας των χρόνων (χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν τραγούδια με λιγότερες/περισσότερες μπάρες).
 
 
 
Πίσω όμως στην Ελλάδα του 2014 και στο ελληνικό rap challenge. O Χαρμάνης λοιπόν προκάλεσε παύλα προσκάλεσε τον Τάκη Τσαν και τον Xino. Και ο Τάκι Τσαν έβαλε στον χορό τον Κανόν (από RNS και Blak Tarr) και τον Υποχθόνιο, ενώ ο Xino μεγάλωσε τον κύκλο με τον Slogan και τον Εισβολέα.
 
Τάκι Τσαν
 
 
Εισβολέας
 
 
Από εκεί η αλυσίδα μεγάλωσε όλο και περισσότερο, με πολλά από τα ονόματα που οι φίλοι του χιπ χοπ ζητούσαν επίμονα στα σχόλια (στο Facebook ή στο YouTube), τελικά να προσκαλούνται. Κάπως έτσι είδαμε σύντομα και ράπερ που ήταν δεδομένο ότι θα δίνανε το παρών σε μια τέτοια προσπάθεια –όπως τον Μικρό Κλέφτη από τα Βόρεια Αστέρια, τον Phyrosun, μέχρι και τον 12ο Πίθηκο.
 
Μικρός Κλέφτης
 
 
Phyrosun
 
 
12ος Πίθηκος
 
 
Αλλά είδαμε επίσης και ορισμένους «παλιοσχολίτες», μερικοί από τους οποίους δώσανε μάλιστα μια δική τους, χιουμοριστική διάσταση στο όλο θέμα –όπως π.χ. ο Μεντζέλος και ο Μιθριδάτης από τα Ημισκούμπρια– μέχρι και ονόματα που μας απασχολούν χρόνια, σαν τον Νικήτα Κλιντ και τον Μηδενιστή.
 
Μεντζέλος
 
 
Μιθριδάτης
 
 
Νικήτας Κλιντ
 
 
Μηδενιστής
 
 
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν και ορισμένες συμμετοχές που είχαν κάτι το διαφορετικό, όπως ας πούμε εκείνη του MC Yinka, ο οποίος έριξε τις ρίμες του με τους Imam Baildi να τζαμάρουν στα μετόπισθεν· ή μερικών παραγωγών που έφτυσαν τα δικά τους δεκαεξάμπαρα, όπως ο Eversor (τον οποίον έχουμε ακούσει αρκετά στο παρελθόν και πίσω από το μικρόφωνο), τον Sixteenpads ή τον DJ Stigma. Δεν έλειψαν βέβαια και εκείνοι που επέλεξαν να μην εμφανιστούν έστω κι αν είχαν προ(σ)κληθεί, κάτι που μας στέρησε κουπλέ από ορισμένα σημαντικά ονόματα και πολύ ικανούς ράπερ, σαν τον Ευθύμη, τον Xplicit των Στίχοιμα, τον Άγνωστο Χειμώνα, τον Ταυτισμένο Λάθος και τον hatemost (μεταξύ άλλων).
 
MC Yinka
 
 
Eversor
 
 
Sixteenpads
 
 
Δεν λείψανε πάντως και οι ιδιαίτερες παύλα ιδιόμορφες στιγμές μέσα από όλη αυτήν την ιστορία, τις οποίες ανέλαβε να καταγράψει περιγραφικότατα το Luben και παραθέτω προς τέρψιν των οφθαλμών σας (πάτα εδώ).
 
Βέβαια μια παράπλευρη ιστορία η οποία τελικά έκλεψε την παράσταση ήταν το βίντεο που ανέβηκε ξαφνικά από τον Τάκι Τσαν και προκαλούσε τους υπόλοιπους τέσσερις ΖΝ να μαζευτούν και να ηχογραφήσουν επιτέλους τον Δεύτερο Τόμο. Δίσκο που πολλοί περιμένανε, αλλά με την πάροδο των χρόνων αποδεχθήκαμε πλέον πως δεν πρόκειται να ακούσουμε ποτέ, μιας και όσες φορές έγιναν στο παρελθόν προσπάθειες για κάτι τέτοιο, έμειναν συνήθως στη μέση. Το αποτέλεσμα –όπως λένε οι φήμες τουλάχιστον– ήταν τα τραγούδια που περιστασιακά προκύπτανε από τέτοια sessions να καταλήγουν σε προσωπικούς δίσκους, όπως το ”Αστο να Γνωστοποιηθεί” από τον Μεγάλο Ήρωα του Μηδενιστή ή το “Στη Πίπα” από το Ρίμα Για Χρήμα 2 του Τάκι Τσαν (το οποίο βέβαια είχαν ανακοινώσει και σε λάιβ τους οι ΖΝ ως νέο υλικό από εκείνους).
 
 
Αυτή λοιπόν τη φορά βγήκαν όλοι οι πρώην ΖΝ να απαντήσουν θετικά στην πρόσκληση του Τάκι Τσαν και τα πράγματα δείχνουν πως τελικά ίσως ακούσουμε ένα LP που είχε καταλήξει να αναφέρεται στην ίδια πρόταση με το Detox του Dr. Dre –σαν άλμπουμ δηλαδή τα οποία υπάρχουν μόνο σαν όνομα. Μάλιστα το τελευταίο πρόσφατα επιβεβαιώθηκε πως δεν υπάρχει πλέον σαν project στα πλάνα του Δόκτορα, σε αντίθεση με τον Δεύτερο Τόμο που φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά. Για να δούμε...
 
Οι απαντήσεις:
 
Καταχθόνιος
 
 
Υποχθόνιος
 
 
Μηδενιστής
 
 
Χαρμάνης
 
 
Και η κοινή εμφάνιση-δήλωση Τάκι Τσαν και Μηδε
 
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο δημιουργός που επηρέασε και ανύψωσε όσο κανείς την “αισθητική” της street κουλτούρας, έφυγε ...

Στο τέλος του Νοέμβρη έξι νέα κομμάτια έρχονται να συμπληρώσουν το παζλ νέας μουσικής για τον μήνα

FEATURED TODAY

H χρονιά που δυνάμωσε η ambient και νωχελικά επέστρεψε η dance.

Με αφορμή το νέο του προσωπικό album, Ταξιδεύεις Ακόμα, βασισμένο στην ποίηση του Χρίστου Λάσκαρη, ο μουσικός και παραγωγός Γιώργος Μπότης μιλάει στο Avopolis σε μια πλούσια συνέντευξη για το δικό του δημιουργικό ταξίδι. 

Ο Ζώης Χαλκιόπουλος, στη νέα σειρά Diggin’ podcasts, παρουσιάζει τους καλύτερους jazz δίσκους του 2021.
Top
0
Shares